Eten en drinken in Zuid Amerika!
Door: Saskia
Blijf op de hoogte en volg Saskia
01 Juni 2013 | Colombia, Cartagena
Mate:
(Argentinië, Paraguay, Uruguay)
Een soort thee wat wordt gedronken in Argentinië (met suiker), Paraguay (koud) en voornamelijk in Uruguay (gewoon puur natuur met heet water waar je je tong aan verbrand). In Uruguay zie je iedereen op straat lopen met hun speciale mate tas, met daarin een enorme thermoskan heet water en hun mate beker. In die beker zit een grote groene smurrie wat lijkt op thee. Daar gieten ze dan heet water in, en door een ijzeren rietje (bombilla) met filter drinken ze dan de hele dag door hun mate. Ze slepen het overal mee naartoe!
Ik heb mijn eerste mate aangeboden gekregen van het meisje van het hostel in Montevideo. Ze legde me daarbij ook de regels uit. Degene die namelijk de mate bereidt, is de baas erover. Diegene bepaalt ook of er suiker in gaat of niet. Als je een mate wordt aangeboden, dan moet je die helemaal opdrinken en teruggeven zonder te bedanken. Apart hè! Het is wel een drankje wat je moet leren drinken. Het smaakt naar hele sterke groene thee, maar ik kan me voorstellen dat tabak net zo smaakt haha! Erg sterke, bittere smaak! Maar na afloop werd het wel beter! Bovendien bevat het veel cafeïne (mateïne, zeggen ze) dus wil je op tijd gaan slapen, drink het dus niet voor het slapen gaan!
Choripan:
(Argentinië)
Brood op worst, dat is dan ook eigenlijk de letterlijke vertaling. Overal op straat in Buenos Aires en in de rest van Argentinië staan mensen de worst te grillen. Vlak voor ie op brood gaat wordt ie opengesneden en nog even met de binnenkant op de gril gelegd. Best vet, maar wel lekker.
Chimichurri:
(Argentinië)
Een heerlijke saus van knoflook, peterselie en olijven. Voor mij was deze saus perfect voor bij de asado of door de salade want hij is lekker pittig! Ook lekker op een stokbroodje. Zeker iets wat ik voortaan aan de Nederlandse BBQ ga toevoegen!
Dulce de leche:
(Argentinië, maar ook in omringde landen)
Een zoet, caramel-achtig smeerseltje gemaakt van, de naam zegt het al, melk en gecarameliseerde suiker. Het lijkt een beetje op bebogeen. Dulce de leche vind je bij elk ontbijt, op elke taart en in elk cakeje en koekje. Net iets te zoet voor mij!
Fernet:
(Argentinië)
Een drankje wat oorspronkelijk uit Italië komt. Rondom Cordoba wordt fernet het meest gedronken. Het beste smaakt fernet in een groot glas, gemixt met cola en een heleboel ijsblokjes. Vele reizigers vinden fernet verschrikkelijk omdat het een beetje bitter smaakt. Ik ben niet een grote fan van zoete drankjes, dus ik was erg blij met fernet!
Asado:
(Overal maar het beste in Argentinië)
Wauw...alleen al de asado is een reden om terug te gaan naar Argentinië! Hoe zij daar een BBQ bereiden, daar kunnen wij en de rest van de wereld echt nog wat van leren! Verrukkelijk!
Churrascaria:
(Brazilië)
Voor een vaste prijs loop je het restaurant binnen. Daar kun je bij het buffet opscheppen wat je wilt. Belangrijk is om daar niet los te gaan, maar om te wachten op het vlees. Churrascaria is namelijk de Braziliaanse versie van de Argentijnse BBQ. Op grote spiesen worden verschillende soorten vlees bereid boven de BBQ. De obers komen om de 5 minuten aanzetten met ander soort vlees, het ene nog beter en lekkerder dan de ander. Tonnetje rond waggel je weer naar huis.
Acai:
(Brazilië)
Acai is een fruit uit de amazone. Het smaakt een beetje naar blauwe bessen en het geeft een dieppaarse kleur. In de fruitshops gooien ze de bevroren bessen in de blender, waardoor het een soort sorbet wordt. Lekker koud en verfrissend, en heel erg gezond. In Brazilië is het een doodnormaal drankje, al jarenlang. In Nederland is het pas enkele jaren geleden ontdekt en staat het bekend als "superfruit".
Pisco Sour:
(Chili, Peru)
Er is een heftige discussie gaande wie de pisco sour bedacht heeft, Chili of Peru. Hoe dan ook,het is een heerlijk drankje. Een brandy van druiven wordt gemixt met citroensap en, niet schrikken, eiwit. Natuurlijk zit er ook een berg suiker in. Zelf vind ik de pisco cola ook goed te drinken.
Mote con huesillo:
(Chili)
Een traditioneel Chileens drankje met perzik, perziksap en....een graan! Overal op straat vind je kraampjes die dit verkopen. De perziken worden gekookt in water met Suiker en kaneel. Daar wordt dan de graan aan toegevoegd. Een gek drankje, maar best te doen!
Ceviche:
(Vanaf Peru)
Een rauwe visschotel waar verschillende soorten vis voor gebruikt worden. Ik had een schotel met forel. De vis wordt gemarineerd met citroen en limoen, en dan wordt er vervolgens ui en chilipeper aan toegevoegd. Je eet het met zoete aardappel. De vis moet echt lang gemarineerd worden, anders loop je natuurlijk zo een voedselvergiftiging op! Mijn favo ceviche is met vitte vis, garnalen, veel ui en pittige saus!
Cuy:
(Peru)
Cavia. Ja, cavia! Als je bedenkt dat wij konijn eten, valt het nog best mee. Het enige nare aan dit gerecht is, is dat de cuy als het ware platgeslagen wordt voordat hij gefrituurd wordt. Dus als het arme beest geserveerd wordt, zie je alles nog zitten. Z'n pootjes, knaagtanden, snorharen....Tsja, en dan te bedenken dat er eigenlijk niet zo heel veel vlees aan zit! Het vlees wat je vindt is best te eten, beetje kip/eend achtig! Een must-do in Peru.
Choclo con queso:
(Peru)
Er zijn wel honderden soorten maïs in Peru. Een lekker straatsnackje is choclo con queso, een enorme maïskolf met een stuk rubberachtig kaas erbij. Hapje maïs, hapje kaas, lekkere combi!
Chicha Morada:
(Peru)
Een paarse maïskolf (ja echt) wordt gekookt met ananas, kaneel, kruidnagel en suiker. Je drinkt het koel, erg lekker!
Cifa restauranten:
(Peru)
Omdat zich in de loop der tijd veel Aziaten (met name Japanners en Chinezen) in Peru hebben gevestigd, zijn er ook veel zogenaamde chifa-restaurants te vinden. Deze restaurants serveren meestal een mix van Aziatisch en Peruaans eten, super lekker en heel goedkoop!
Inka Kola:
(Peru)
Inca Kola is een in Peru zeer populaire frisdrank. Het is een geelkleurig drankje met prik, gebaseerd op vruchten en met een smaak van bubbelgum. De oorspronkelijke ingrediënten waren kamille en citroengras. Het doet mij eigenlijk gewoon aan fernandes denken!
Empanada:
(Overal)
Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse, Portugese en Galicische werkwoord empanar, dat inpakken of inwikkelen betekent. (Bedankt wiki voor deze info ;-)) Je vindt de empanadas overal in Zuid-Amerika! Mijn favo is er eentje uit de oven, met kaas en ham!
Patacon:
(Colombia)
Een platgeslagen "platanos", groene grote banaan. Deze wordt dan gefrituurd tot ie zo knapperig is als een chippie. De patacon is enorm groot, de grootte van een groot bord. Je kunt dan de patacon gebruiken bij je eten, of je gooit er een vulling bovenop. De beste patacon had ik in Salento, met een verse forel in een heerlijke saus. Dippen maar!
Arepa:
(Colombia)
Een arepa is een broodje gebakken van een gekookt maïsmeel-deeg. De broodjes worden op verschillende manieren gegeten:
- bij het ontbijt, bijvoorbeeld gevuld met kaas of ander beleg (kaas en ham, mijn favoriet!!)
- als maaltijd, gevuld met een kruidige vleesvulling (carne mechada), vis, avocado of andere groenten
- als snack of als extraatje bij de maaltijd. Dan eten ze het zonder vulling en dopen het dan in hun eten. Aan de Caribische kust van Colombia hebben arepa’s vaak een vulling met ei, arepa de huevo.
Het wat natte deeg wordt tot balletjes van ongeveer 4 à 10 centimeter doorsnee gedraaid en vervolgens platgedrukt op een bakplaat en hierop - of ook wel in een oven - afgebakken. Soms wordt het deeg tot een broodje gefrituurd. De verse warme broodjes worden hierna gevuld.
Er zijn verschillende Arepa-vormen. In de Andes gebakken arepa’s zijn vrij groot en smal, terwijl zij aan de kust klein en dik zijn. In de Andes worden de broodjes voornamelijk gemaakt van tarwebloem in plaats van maismeel.
Chocolate con queso:
(Colombia)
Ja, je leest het goed. Chocolademelk met KAAS! Nou is een cheesecake met chocola een lekkere combi, maar chocomelk en kaas? Ik moet bekennen, hoe vaker je het probeert, hoe lekkerder het wordt! In de hete chocolademelk wordt een mozzarella, rubberachtig stukje kaas geplonst. Je wacht en roert een beetje tot de kaas wat zachter geworden is, en eet het dan beetje bij beetje met een slokje chocomelk erbij. Het zoute van de kaas en het zoete van de chocomelk is eigenlijk een best goede combi!
Sancocho:
(Colombia)
Soep! Soep word overal in Zuid-Amerika veel gegeten, maar ik moet zeggen dat de Colombiaanse sancocho me het meest bevallen is. De ingrediënten variëren per familie en regio, maar de basis van de soep is overal gelijk: een stoofsoep met veel verschillende soorten vlees en groenten. Ik vind vooral de "platanos" lekker erin, een grote groene banaan (niet zoet), platgeslagen in kleine stukjes. Mjam!
Aguardiente:
(Colombia)
Een sterk likeurtje wat precies smaakt als pastis of ricard. Er wordt een grote fles gekocht en kleine plastic bekertjes worden daarbij geleverd. Samen wordt de fles dan soldaat gemaakt. Dit wordt gedronken voor of tijdens feestjes, tijdens een potje tejo of eigenlijk...wanneer wordt dit niet gedronken?!
(Agua)panela:
(Colombia)
Panela is een zoetstof wat gemaakt wordt van suikerriet. Het sap wordt uit het riet geperst en van het sap worden grote bruine blokken gemaakt. Hier kan je dan een stukje vanaf gebroken en in de koffie of thee gedaan, of het wordt gebruikt in plaats van suiker. Ook is het pure sap van de suikerriet erg populair hier. Lekker met veel ijsblokjes en grote plenzen limoensap!
08 Oktober 2014 - 18:32
Opy:
stom -
16 Januari 2015 - 14:47
Hoi:
boeiend -
23 Februari 2016 - 11:05
Ehhhhh:
gaat wel ik heb van deze website informatie kunnen krijgen waar ik anders niet was achter gekomen dus ben ik bij een andere website gaan kijken en ik kwam er achter dat na ja ontdek het zelf maar -
05 Mei 2017 - 11:02
Mashi:
Stom saai vertel over het algemeen en niet over wat hij vind opwachting ik ga geen tips geven aan jouw dus doei met je stomme hoofd
15 Juni 2017 - 13:44
Killeer Fan: