Nachtelijke busavonturen - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Saskia Kaptijn - WaarBenJij.nu Nachtelijke busavonturen - Reisverslag uit Cochabamba, Bolivia van Saskia Kaptijn - WaarBenJij.nu

Nachtelijke busavonturen

Door: Saskia

Blijf op de hoogte en volg Saskia

26 Februari 2013 | Bolivia, Cochabamba

Hola!

Wil eerst even zeggen dat ik het zo leuk vind om jullie reacties op m'n blog te lezen! Doet me helemaal goed :-)

Dit keer een bericht vanuit Cochabamba. Voor de scherpe lezers onder ons, inderdaad ik ben niet meer naar Santa Cruz gegaan. Mijn plan was namelijk om via de oostkant van Bolivia de jungleplek Rurrenabaque te bereiken en vanuit daar naar La Paz te vliegen. Maarrrr nou blijken de wegen echt heel slecht en gevaarlijk te zijn, helemaal nu in het regenseizoen. Sucre - Santa Cruz blijkt echt hels te zijn. Toen ik op de kaart keek, kon ik alleen maar concluderen dat de wegen daarna, richting Trinidad en Rurrenabaque alleen maar helser zijn.

Ik besloot dus nòg een nachtje in Sucre te blijven (m'n 6e nacht!) zodat ik op zondag nog mee kon naar de markt in Tarabuco en daarna samen met Inge de bus kon pakken naar cochabamba. Inge heb ik ontmoet op m'n eerste dagen van m'n reis in Buenos Aires, grappig dus om nu een stukje samen te reizen!

De markt in Tarabuco was echt geweldig. Het was ongeveer 1,5u rijden van Sucre. De mensen lopen in andere traditionele kleding rond dan in Sucre, leuk om te zien. Bolivia is echt heel goedkoop en het kostte dan ook heel veel moeite om me in te houden tijdens het shoppen haha! De buit: alpaca trui (waar overigens alleen toeristen in lopen hoor), 2 mooie doeken en sokken als souveniertjes. Heel erg blij mee!

Eenmaal terug in Sucre aten we nog wat en gingen we richting het busstation. Daar ontmoetten we nog twee Nederlandse stelletjes die bij ons in de bus zaten. Een van hun had me gewaarschuwd over de gevaarlijke weg, dus die moesten wel erg lachen toen ze me hier zagen ipv in de bus naar Santa Cruz.

Achteraf was ik erg blij dat ik niet uitgezocht had of deze weg wel ok was of niet...wat een helse rit! Allereerst zaten we omringd met locals die lekker aan het avondeten waren. Prima natuurlijk, maar niet echt bevorderlijk voor de geur in de bus. Ten tweede reden we, door het pikkedonker, door de bergen. De ene haarspeldbocht na de ander. De bochten zijn eigenlijk net te krap, waardoor de bus soms halverwege abrupt moet stoppen om een andere bus of vrachtwagen erdoor te laten. Dood en doodeng. Ik heb dan ook geen oog dicht gedaan, al vraag ik me af of anderen dat wel gedaan hebben want ik werd steeds bijna stoel uitgeslingerd.

Ineens, midden in de nacht, stopte de bus weer en iemand stapte uit. Het was geen passagier, dat weet ik zeker want ik zat bijna voorin en niemand was me gepasseerd. Toen hoorde ik diegene keihard kotsen en kotsen. Daarna stapte hij weer in, en reed de bus verder. Ik wil gewoon eigenlijk niet weten wat er aan de hand was en wie het was. Wat ik wel weet, is dat ik heel blij was toen we om 05:00 aangekomen waren in cochabamba!

We namen de taxi naar het hostel, wat ong. 20 min buiten het centrum ligt. We hadden daar bewust voor gekozen. Lekker relax hostel met zwembad, even relaxen voor de drukte van La Paz en Rurrenabaque. De eigenaar deed slaperig de deur open en gaf ons gelijk een kamer, heel lief! Meestal moet je namelijk gewoon wachten tot je in kunt checken, meestal om 12:00 of 14:00. Uitgeslapen werden we wakker en het voelde al alsof we er een eerste nacht in het hostel op hadden zitten.

De dag was echt heerlijk ontspannen! Lekker zonnen, lezen, in het zwembad. Toen vertelde de eigenaar dat zijn vader een Spa heeft, en dat wij daar gratis gebruik van mochten maken! Dus toen om 17:00 de zon zich begon te verstoppen achter de wolken, bracht de eigenaar ons naar de Spa. Daar boekten we een massage en gingen we de sauna in. Iedereen draagt hier trouwens gewoon z'n zwemkleding. Na 10 minuutjes was het tijd voor mijn massage van 1 uur.

Ik moest echt m'n lach inhouden en hoopte dat de tijd snel voorbij ging, wat een giller! De vrouw deed maar wat volgens mij. Ik heb alle soorten massagestijlen voorbij zien komen haha. Ook deed ze een soort haarmassage, waarbij ze de klitten met haar vingers uit m'n haar aan het halen was. Niet echt fijn! Toen het uur eindelijk voorbij was voelde ik me niet zo zeer meer ontspannen, maar was m'n huid wel lekker zacht van de massageolie. Toen was het Inges beurt voor de massage. Ik bracht de tijd door van het hoppen van de ene sauna in de andere. Ik voelde me steeds viezer worden, want mannen scheren zich gewoon in de sauna, bah. Na afloop lekker gedoucht en me goed schoongeboend haha.

De eigenaar van het hostel had ons gezegd dat hij die avond vis zou klaarmaken, forel met kaas en hhhmmm het klonk heerlijk! Toen we aankwamen stond de open haard aan en waren twee jongens net begonnen met een film. Heerlijk relaxt gingen we erbij zitten, en wachtten we op onze vis. Verontschuldigend vertelde de eigenaar dat hij toch geen vis had, maar wel hamburger. Nouja, dat moet maar, er is hier verder namelijk niets in de buurt. Hij kwam na tien minuten aanzetten met een harde droge tortilla met daarop een bleek uitziend hamburgertje, wat tomaat, komkommer en saus. Het smaakte echt niet lekker, die tortilla was zo hard haha en de hamburger was volgens mij niet goed meer. Maar ach, we hadden tenminste een maaltijd. We keken nog een film en daarna was het bedtijd :)

M'n reisplannen voor Bolivia zullen ongeveer zijn: korte stop in La Paz voor een vlucht naar Rurrenabaque. Daar een tour doen door de junge en dan terug naar La Paz voor wat meer dagen. Daarna naar het Titicaca meer en vanuit daar door naar Peru! Maar zoals je ziet, onderweg kan van alles veranderen!

Heel veel liefs en tot schrijfs!

• 08 Maart 2013 - 22:01

Vaat:

Haha, je moet maar weten dat je buiten de beschaafde wereld bent. Sauna's met haren, slechte massages en harde hamburgers... Daar kan je later, als je op leeftijd bent, nog sterke verhalen over vertellen dus!

Verslag uit: Bolivia, Cochabamba

El viaje de mis sueños

Als ik terug denk in de tijd, ben ik al zeker 5 jaar (on)bewust bezig met het voorbereiden van deze reis. Langzaam maar zeker sloop deze droom mijn leven binnen en voordat ik het doorhad, zat ik op Spaanse les en ben ik op zoek naar een goedkoop vliegticket naar Buenos Aires!
Nou weten de meeste mensen om mij heen dat ik graag ruim van te voren mij voorbereid op spannende dingen die komen gaan. Zo ook in dit geval. Ik geloof dat in de Lonely Planet van Zuid-Amerika al zeker 3 jaar in huis heb. Ik ken hem niet van voor tot achter hoor, maar het stelt me gerust om het in huis te hebben.
De tijd tikt door. Ik probeer het nog altijd uit te stellen, maar ik moet toch binnenkort écht aan het 'echte leven' beginnen (daarmee bedoel ik werken, verantwoordelijkheden, etc etc.). Ik werk fulltime, woon thuis, geen relatie...niets of niemand wat me hier houdt (sorry mam). Ik heb de ultieme kans om veel te sparen voor "el viaje de mis sueños", de reis van mijn dromen.
Tijdens een gezellig avondje met een vriendin kwam het idee naar boven dat zij na haar afstuderen wel met mij mee zou kunnen gaan. In januari zou ze klaar zijn en zouden we het vliegtuig pakken naar el sol en Hispanoamérica. Dat plan kon uiteindelijk toch niet echt, maar de maand januari 2013 is blijven hangen en ik besloot: dan ga ik!
Laat ik nou toch al onbewust gedacht hebben dat me reis er gauw aan zou komen. Zo heb ik sinds januari 2012 elke week Spaanse les.
Verder houd ik me nu op dit moment bezig met: wat ga ik daar eigenlijk doen?! Wat wil ik zien, wat wil ik doen, hoe ga ik dat doen,...en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het voorlopige plan is om te beginnen in Buenos Aires en vanuit daar Patagonië eerst te ontdekken voordat het ondersneeuwt. Dan langzaam naar boven...Argentinie, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Belize, Guatemala, Mexico, Cuba....Klinkt goed he?!
8 maanden reistijd in een geweldig continent. Ik zal lang niet alles kunnen zien en doen, maar dat maakt niet uit! Alleen maar een goede reden om nog eens terug te gaan ;-)
Het is nu juni (zomer in Nederland...) en ben dit dagboek vast begonnen. Ook mijn voorbereidingen vind ik een dagboek op zich waard, haha! Wanneer er meer te vertellen is hou ik jullie op de hoogte!